Watson bidrar till ett miljövänligt lantbruk

drone

[:sv]

Bladmögel är en vanlig smitta på potatisodlingar, något som orsakade den stora svälten på Irland under 1800-talet vilket drabbade över 2 miljoner invånare skriver IBM. Växter för människan innebär både mat och medicin, men inte minst syre att andas. Detta gör det oerhört viktigt att arbeta med ett effektivt och miljövänligt sätt att skörda grödor, varför nätverket PlantLink startats.

PlantLink består av forskare inom lantbruk från Lunds universitet samt Sveriges lantbruksuniversitet och fokuserar på hållbarhet och förbättring av grödor för såväl mat som växtbaserade material och diverse produkter. En förbättring skulle vara att undvika just bladmögel på potatisodlingar, som är den tredje viktigaste grödan efter vete och ris.

Vanligtvis sprayar bönder hela fält med fungicid för att förhindra att smittan ska spridas, oavsett hur mycket eller lite mögel som finns. I och med att detta både är kostsamt och miljöfarligt är det viktigt att istället lyckas lokalisera de drabbade områdena för att bekämpa möglet lokalt. IBM har därför hjälpt forskarna att utveckla en prototyp som ska kunna lokalisera bladmögel genom bildanalys. På det här sättet kan bönderna få en överblick i risken för uppkomsten av bladmögel på odlingarna, samt vart de finns så att de kan agera för att undvika att smittan sprider sig.  

Tre bra artiklar om Watson Visual Recognition

Bilderna tas av en drönare och analyseras sedan av Watson Image Recognition. Analysen av bilderna samt vädret blir sedan tillgänglig via en app som gör det möjligt att undersöka risken för bladmögel, och kan då fastställa en position för eventuell smitta. Detta är således ett mer miljövänlig och effektivt sätt att arbeta med lantbruk för att undvika onödigt svinn, då det inte längre är nödvändigt att behandla hela fält för smitta som kan stoppas i ett tidigt skede.

Möjligheten att identifiera brister och smittor hos växter gör även växtförädling mer lättillgängligt. Genom att välja ut rätt exemplar och kombinera egenskaper kan bättre grödor tas fram och skördas, till exempel de som är mer resistenta mot bladmögel. Detta är således ett stort steg mot ett mer miljövänligt lantbruk.  [:]

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook