Vår nya ILMT expert – Christer Borg

Middlecon är det lilla företaget med stora kunskaper. Nu har vi fyllt på med ännu en glad medarbetare med unik kompetens. Han heter Christer Borg som främst kommer jobba som SAM och vara vårt tunga kort på ILMT.

För dig som inte vet står förkortningen för IBM Licence Management Tool. Det är ett verktyg bestående av ILMT, BigFix och en databas, oftast Db2, som mäter licenser och vidimerar att man har rätt innehav. Att ha ILMT installerat är ett krav från IBM och från detta tar man ut rapporter en gång i kvartalet över sitt licensinnehav för att säkerställa att allt är i sin ordning.

Christer har arbetat med både stora och små kunder sedan 1977. Det började med programmering på mindre företag, med tiden blev han utvecklare och sedan tekniskt säljstöd på IBM. Allt eftersom flyttades fokus till ordning och reda i licensstocken. ILMT har han implementerat och kört ända sedan den allra första versionen.

Vad tar du med dig till ett möte med kund när du kommer som SAM? 

Det viktigaste är att fokusera på rätt saker. Om det blivit fel förr kan man rätta till det nu. När det verkligen strulat till sig finns ingen anledning att skylla på någon – istället kan man använda tillfället till att hitta den största nyttan för kunden samtidigt som jag kan hjälpa till att kontrollera regelefterlevnad och optimering av licenser.

Hur skulle du beskriva rollen som SAM?

Jag gillar ordning och reda. Ofta köps licenser in av en systemansvarig men sedan läggs det över någon annanstans, exempelvis på en operativ enhet. Det brukar leda till att man i företaget missar både sammanhang och översyn.

Plötsligt finns det licenser som inte ska vara där, de är för gamla eller har ersatts av andra licensmodeller. Samtidigt är det i de situationerna som det är riktigt kul. En kund som i slutändan ser en oväntad besparing efter att man gått igenom innehavet, brukar vara en riktigt nöjd kund. Om inte annat så kan de fortsatt känna sig trygga vid en kontroll från IBM.

Berätta vad du ser som det viktigaste med ILMT arbetet?

ILMT ska vara ett stöd för verksamheten. Det uppnås lättast när man har en engagerad licensansvarig som ska använda verktyget och förstår vad som kan utläsas i outputen. ILMT är ju ett fantastiskt verktyg, större kunder använder det inte bara för IBMs licenser utan också för att mäta annat som Microsoft och Oracle.

Det är faktiskt ett jättebra verktyg för alla licenser!

Vilken är det vanligaste misstaget som du ser?

Att man glömmer uppdatera ILMT till senaste versionen. Det ska man alltid göra!

Välkommen Christer!

 

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Share this post

Twitter
LinkedIn
Facebook