Vad tänker vi om robotar?

 

 

Den vardagliga interaktionen mellan människor och AI: ett ämne som inte är obekant på denna kanal, men precis lika intressant varje gång. Vi vill tro att de flesta ser en framtid där AI är en hjälp och förlängd arm snarare än mänsklighetens största hot, och vi tycker att beläggen för det staplas upp på hög trots det att det finns många saker som kan tyckas skrämmande, men oj så fascinerande!

 

Maskiners språkförståelse, eller NLP är utan tvekan den ultimata framtidsdrömmen som länge varit närvarande, men haft vissa brister då mänskligt tal (med alla olika accenter och dylikt) ofta misstolkats av våra trogna robotmedhjälpare. För alla som någonsin blivit besvärad av sin mobila AI-assistent som oprovocerat börjat sjunga, ringa fel person eller listat upp restauranger i din närhet har nog känt att dessa funktioner kan förbättras, och behovet på förbättrad NLP finns för att vi ska få denna hjälp och förlängda arm.

 

BERT är ett sådant exempel där en utvecklat språkförståelsen ytterligare för att kunna processa längre meningar och analysera vad användaren syftar på, något som tidigare versioner haft problem med. Utöver det tränas BERT i förväg för sitt syfte beroende på vad den ska göra, lyxigt! Vi kan bara hoppas att det inte blir fler överraskningar när du pratar med din robotmedhjälpare.  

 

 

 

Men det finns så många fler typer av vardaglig interaktion mellan människa och AI, för vi har ju inte glömt hur det kryllar av botar på våra sociala medier, och framför allt när det kommer till Twitter verkar det som att vi underskattat mängden av botar. “More than 15,000 Twitter accounts identified as robots used the #ivoted hashtag on Election Day, according to a new study[…]” skriver CNBC

 

Så vi har BERT som förstår som en människa, och vi har alla Twitterbotar som utger sig för att vara människor, men finns det människor som utger sig för att vara robotar. Jodå, det finns också.

 

Reddit bland annat förekommer fenomenet människor som låtsas vara robotar som låtsas vara människor. Ja, det stämmer faktiskt. Närmare bestämt är det människor som låtsas vara robotar som låtsas vara människor och misslyckas totalt. Det stora skämtet tog snabbt fart för några år sedan då fler och fler personer som tyckte robotar som låtsas vara människor var otroligt underhållande anslöt sig skriver Vice.com.

 

 

Aningen mer läskigt blir det däremot när det är robotar som utger sig för att vara människor, och lyckas. En studie gjord på New York University visar hur människor interagerar med robotar som de tror är människor. I ett spel där du kan välja att handla själviskt eller samarbeta med en partner visade det sig att robotar var mer övertygande att få människor att samarbeta än vad andra människor är. När de fick reda på att deras partners i själva verket var robotar och inte människor blev attityden mot dem något sämre.

 

Robotar kan alltså vara en hjälp, underhållande men också obehagliga när de utger sig för att vara människor. Inte så konstigt nog tycks det hela handla om vem det är som har kontroll och kunskap. Det är tydligt att det finns en viss skepsis när det handlar om att arbeta med maskiner som beter sig alldeles för mänskligt, men också otroligt underhållande när de misslyckas totalt.  

Vänd på det än en gång, robotar som låtsas vara människor som låtsas vara robotar:

 

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook