Utseende spelar roll, även för robothundar…

Spot är robothunden som jobbar där vi människor inte vill eller kan. Men den har utseendet emot sig.

Boston Dynamics har tillverkat robothunden Spot. För 2,5 år sedan krävdes det ett team av ingenjörer för att visa upp Spots alla möjligheter, idag gör den det själv. Spot är en robothund som tänker själv och registrerar sin omgivning. Den har dock en nackdel, sitt utseende. New Yorks polis köpte in en hund, men den blev inte långvarig. Förvisso hade man ”dubbat” honom, men utseendet var ”för creepy” för att hålla den i service. Så Spot fick åka hem igen.

Nu kommer robotar på allvar med utvecklad AI, Spot kan till exempel både känna av och interagera med omvärlden med sensorer för ljud och bild men också substanser som metan eller radioaktivitet. Även om NYPD inte fortsätter med sitt ”digidogg projekt” finns det många andra som gör det. Boston Dynamics har sålt 500 hundar till företag som BP, Merck och New Brunswick Power. Hundarna används bland annat för att patrullera farliga industrianläggningar, kärnkraftverk och rasmassor. Intresset är stort, man räknar med att sälja 1000 till under 2021.

Det är inte okomplicerat att sälja robothundarna. Incitamentet för att skapa dem må vara för det goda i tillverkningsstadiet, men vad användarna sedan gör med Spot är en annan sida. Även om de säljs för att göra gott finns det intressen för att bestycka dem.

Asimovs lagar för robotar råder ännu inte över människor. Men de kanske borde göra det.

Asimovs lagar

First Law

A robot may not injure a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm.

Second Law

A robot must obey the orders given it by human beings except where such orders would conflict with the First Law.

Third Law

A robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the First or Second Law.

Läs mer om Spot här https://www.forbes.com/sites/christopherhelman/2021/04/30/how-spot-the-robot-dog-is-set-to-patrol-the-worlds-dangerous-industrial-sites/?ss=ai&sh=1d3289a8412f

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook