Tekniken är varken ond eller god!

Science fiction har alltid gjort antaganden om hur framtiden kan komma att se ut och diskuterat människans plats i den. Idéer om övervakningssamhället, internet, genteknik, big data och mycket mer av det som finns och fungerar i dag har gestaltats inom genren sedan första delen av 1900-talet. Samhället går igenom ett teknikskifte som man för trettio år sedan endast klassade som sci-fi. Tanken på att AI, skulle finnas på arbetet var otänkbar; något som nu är verklighet. Vi börjar närma oss en science fiction verklighet med AI,  så vad kan vi dra för slutsatser från den populära Science fiction filmserien Star wars?

I Starwars filmerna är människorna och varelserna omringade av teknologi och robotar. Tekniken i filmerna är välutvecklad och kraftfull, death star till exempel, kan förstöra en planet på bara några sekunder. En sån maskin kan göra väldigt mycket skada om den hamnar i fel händer, men själva tekniken i sig har egentligen ingen inneboende egenskap, den är varken ond eller god. Tekniken är bara ett redskap för att förverkliga våra mänskliga begär.

Artificiell intelligens ska avlasta oss och bli till ett komplement, så att vi istället kan fokusera på mer kreativa och stimulerande arbetsuppgifter. Arbetsmarknaden struktureras om och förändras, men människan kommer inte elimineras.

Ur ett ekonomiskt perspektiv är fördelarna med AI många. En robot kan arbeta oavbrutet dygnet runt utan lönekostnader, utföra tusentals beräkningar på bara några sekunder och göra monotona, upprepande uppgifter snabbare än det är mänskligt möjligt. Robotar skulle även kunna hjälpa till att ställa säkrare diagnoser, men de skulle aldrig kunna ersätta den empatiska biten en läkare kan bidra med när en patient får ett livsavgörande besked. Inte heller skulle en robot kunna komma med kreativa lösningar och utvecklingsförslag på samma sätt som en människa kan.

Människan styr AI:n och inte tvärtom

Tekniken i sig är varken god eller ond, det är snarare upp till vem som använder den och hur den används. Att ställa krav på att utveckla ordentliga riktlinjer är viktigt. Vi kan ta atombomben som ett exempel, i och med denna uppfinning finns det nu helt plötsligt otroliga krafter som ingen kanske riktigt tänkt igenom innan man skapade den tekniken. 

Den nya tekniken är på uppgång och kommer att utvecklas samt användas inom fler områden, vilket gör det viktigt att alla tar sitt ansvar men även att vi redan nu börjar sätta generella riktlinjer för hur AI och den nya teknologin ska användas. Med ordentliga riktlinjer och ansvarstagande kan vi styra och ha kontroll över den tekniska utvecklingen och se till att personer som Darth vader inte utnyttjar teknologin till sina onda gärningar.

May force be with you

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook