Nya identiteter via blockchain

Reuter skriver om hur R3 kommer släppa koden till blockchain plattformen Corda som Open Source för Hyperledger. Planen är att Corda ska bli en industristandard. Intresset är stort bland bankerna, i Sverige har både SEB och Nordea visat intresse för systemet.

Den här teknologin har genererat en hel del intressanta idéer bortanför Bitcoin.

Ett exempel är BanQu som vill ge papperslösa människor (uppskattningsvis 2.5 miljarder i världens u-länder) verifierbara identiteter genom en kombination av data, bilder och intyg från läkare, ideella organisationer eller hjälporganisationer. Endast en mobiltelefon krävs för att den person som tidigare varit isolerad från samhällets funktioner ska kunna ta del av vård, handel och liknande.

Bra för samhället, ett fantastiskt spännande sätt att försöka få bort fattigdom på.

När blockchain slår igenom på bred front kommer en ny utmaning vara att hantera IoV (Internet of Value) där pengavärden kan förflyttas med samma hastighet som information idag, något som inte debatteras lite ljudligt är vad som händer med lagar och regler? Dagens rättssystem bygger på att transaktioner sker mellan juridiska personer, och dessa är alltid någonstans baserade på ett mänskligt ansvarstagande.

Låt oss säga att vi tar bort manuell hantering och låter AI göra grovjobbet. Kommer då “virituella sinnen” (och var går gränserna för sådana) behöva klassas som juridiska personer? Kanske kommer vi att ha ett BanQu-system för att verifiera artificiell identitet.

Det här är ingen utveckling som ligger långt fram i tiden, i detta nu utvecklar IBM blockchainteknologi tillsammans med Watson i Singapore. Gränserna suddas ut i rask takt, förhoppningsvis är vi alerta nog att se den nya utmaningen framför oss.

Under tiden kan vi glädjas åt att BanQu försöker ändra världen och utrota fattigdom.
Det ska bli spännande att se om de lyckas.

 

 

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook