Music Mysteries

Nobelpriset i litteratur är ett av de fem Nobelprisen, inrättade genom Alfred Nobels testamente, som har delats ut enda sedan 1901. Pristagare utses av Svenska Akademien och tillkännages i oktober varje år som sedan följs av en prisutdelning av kungen den 10 december i Stockholms konserthus.

På grund av olika omständigheter tilldelas inget nobelpris i litteratur i år. Men vad som är värt att nämna är att Bob Dylan tilldelades priset 2016 ”for having created new poetic expressions within the great American song tradition” Nobelprize.org.

Bob Dylans låttexter är inte alla gånger så enkla att tyda. Det verkar som att fans, journalister och akademiker har spenderat oräkneliga timmar på att försöka analysera Bob Dylans verk för att försöka tolka musikerns symboliska sånger. Men frågan är om allt som behövs egentligen är artificiell intelligens-software för att enklare tyda den fantastiska Dylan.

IBMs Watson är idag aktiv i åtminstone 45 länder där analys av stora volymer data sker för att underlätta krångliga beslut och för att lösa svårhanterliga problem. Watson är driven av machine learning och artificiell intelligens som kan analysera ostrukturerad data såsom texter, tweets, foton, audio och video. Watson är inte mänsklig, men den förstärker mänsklig intelligens. Den har inte en röst, men den kan bli programmerad till att återge dataresultat på ett varmt och naturligt språk.

Se klippet med IBMs Watson och Bob Dylan här:

“I’ve read all your lyrics,” säger Watson till musikern. “I can read 800 million pages per second. My analysis shows your major themes are time passes and love fades.”

En fråga är även om inte AI skulle kunna bidra till att hitta en kandidat till nobelpriset i litteratur i framtiden?

[:]

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook