Bättre möjligheter att bekämpa psykisk ohälsa

Diagram

[:sv]

Idag beräknas ungefär 45% av alla sjukskrivningar bero på psykisk ohälsa och forskarna menar att ett av fem barn lider av ångest eller depression. Tillstånd som är svåra att se kan svåra att diagnostisera, framför allt när det kommer till ungas psykiska ohälsa då barn har svårare att uttrycka sina känslor med ord.  Framför allt kan det ta tid att sätta en diagnos på någon som lider av psykisk ohälsa, men det forskas däremot mer och mer om hur artificiell intelligens kan bidra till att ställa diagnoser.

Idag berättar du som söker hjälp för psykisk ohälsa hur du känner för en psykolog, och får ibland även beskriva dina känslor med siffror. Lunds universitet skrev i höstas om ny teknik som kan se samband och koppla ord till mentala tillstånd. Ord till skillnad från siffror ger en mer nyanserad bild, varför det ger en mer precis uppfattning om tillståndet. Det kan vara avgörande för beslut om lämplig behandling och dessutom gör digitaliserade alternativ det möjligt att mycket snabbare diagnostisera och hjälpa patienter.

           Tre artiklar om AI och psykisk ohälsa

Men hur blir det då med barnen – de som hade svårt att uttrycka sina känslor med ord? Jo, ny teknik visar att det finns ytterligare sätt att identifiera psykisk ohälsa. Istället för att koppla ord och meningar till mönster, så finns det algoritmer som hittar särdrag i barns tal, alltså hur de pratar, snarare än vad de pratar om. I en undersökning där 71 barn mellan 3-8 år fick bli utsatta för en stressfylld situation där de fick hitta på en berättelse under tidspress och med vetskap att de skulle bli bedömda så blev det möjligt att ta fram en algoritm som kan hitta symptom på ångest och depression hos unga. Avgörande faktorer skulle då vara reaktioner, upprepningar i talmönstret samt tonläge hos barnen.

Inte nog med att AI:n kan hjälpa att förkorta väntetider och underlätta att sätta dignoser, men det kan även förebygga problem för personer som ligger i riskzonen för att utveckla psykisk ohälsa. Att ha teknik som kan se mönster gör att patienter skulle kunna erbjudas hjälp i ett tidigt stadie, vilket skulle minska problemen som orsakar ca 45% av sjukskrivningar de fall där barn lider av ångest och depression.  [:]

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook