Miljö och hållbarhet är ett hett ämne i media, och teknikens utveckling för att främja en hållbar framtid kan gynna oss alla. Independent skrev tidigare i år om hur AI används för att spara in på både pengar och miljö när det kommer till matkonsumtion, något som redan är verklighet hos bland annat 23 IKEA-varuhus.

 

Naturvårdsverket skriver att runt 1,3 miljoner ton mat per år i sverige, vilket motsvarar ca 129 kg mat per person. Bara produktionen av maten som slängs motsvarar utsläpp på ca två miljoner ton koldioxid. Med en AI-driven tunna för matrester kan en urskilja vilken typ av mat som slängs mest i restaurangerna, och på så sätt få ett guldläge att ta fram en metod för att minska matsvinnet.

 

Trots det att det matsvinnet i hushållen som är det stora problemet så är AI-tunnorna på restauranger en början, och det är inte heller otänkbart att dessa smarta soptunnor skulle bli allt vanligare i svenska hushåll i framtiden.

 

Produktionen av den mängd mat som slängs varje år motsvarar utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid. Det motsvarar cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.