Mesha eller inte Mesha? Det är frågan.

För ett team som hanterar en stor mängd datakällor och har ett behov av att experimentera med data (med andra ord transformera data i snabb takt) skulle vara klokt att överväga att använda Data Mesh. Låt oss sammanställa en enkel beräkning för att avgöra om det är vettigt för din organisation att investera i Data Mesh. Vänligen besvara varje fråga nedan med ett nummer och summera ihop dem alla för en totalsumma, med andra ord, din Data Mesh poäng. 

  • Kvantitet av datakällor: Hur många datakällor har ditt företag?
  • Storleken på ditt datateam: Hur många dataanalytiker, dataingenjörer och produktchefer har du i ditt datateam? 
  • Antal datadomäner: Hur många funktionella team (marknadsföring, försäljning, drift etc.) förlitar sig på dina datakällor för att driva beslutsfattande, hur många produkter har ditt företag och hur många datadrivna funktioner byggs? Lägg ihop summan.
  • Datatekniska flaskhalsar: Hur ofta är datatekninteamet en flaskhals för implementeringen av nya dataprodukter på en skala från 1 till 10, där 1 är “aldrig” och 10 “altid”. 
  • Datastyrning: Hur mycket prioriteras datastyrning i din organisation på en skala från 1 till 10, där 1 är “Jag kunde bry mig mindre” och 10 är “Det håller mig vaken hela natten”. 

I allmänhet, ju högre poäng du har, desto mer komplexa och krävande är ditt företags krav på datainfrastruktur och det är i sin tur mer sannolikt att din organisation drar nytta av Data Mesh. Om du fick mer än 10 så är det troligen meningsfullt för ditt företag att implementera några bästa praxis av Data Mesh. Om ditt resultat är över 30 så är din organisation Data Meshs sweet spot och det skulle vara klokt att gå med i datarevolutionen. 

Så bryter du ned dina poäng: 

  • 1-15: Med tanke på storleken och endimensionaliteten hos ditt dataekosystem behöver du kanske inte Data Mesh. 
  • 15-30: Din organisation mognar snabbt och står vid en korsväg när det gäller att verkligen kunna luta sig in i data. Några bästa metoder och koncept för Data Mesh är starkt rekommenderade i detta fall, så att en senare migrering blir enklare
  • 30 eller högre: Din dataorganisation är en innovationsdrivare för ditt företag och Data Mesh kommer stödja alla pågående eller framtida initiativ för att demokratisera data och tillhandahålla self-service analyser i hela företaget. 

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Share this post

Twitter
LinkedIn
Facebook