Låt roboten montera dina nya utemöbler

Nu när högsommaren plötsligt slagit till har alla förhoppningsvis hunnit plocka fram sina utemöbler. Kanske har du till och med varit förbi IKEA och inhandat nya möbler, och därmed fått glädjas åt att montera ihop dessa. Alla som någon gång handlat på IKEA vet ju att manualen alltid är solklar och monteringen busenkel. Eller?

Nej, riktigt så brukar det kanske inte vara. Allt som oftast involverar monteringen snarare någon som sliter sitt hår och, om flera personer är inblandade, eventuellt en del höjda röster.

Tur är väl då att AI-robotar kan komma med en hjälpande hand – eller mer exakt en hjälpande gripklo. Som går att läsa om i Forskning och Framsteg har forskare i Singapore nämligen tagit fram två robotar som utan förprogrammering tillsammans lyckats montera ihop IKEA-stolen Stefan. På 20 minuter klarade robotarna av att lokalisera delarna, planera delarnas ihopsättning och slutligen montera dessa. Momentet med själva monteringen tog enbart 9 minuter.

Medan en 3D-kamera fungerade som ögon kunde robotarna genom sensorer känna av hur mycket kraft som krävdes för att plocka upp objekten. Inget av detta var specialanpassat för uppgiften, utan standardutrustning för industrin. Största utmaningen för robotarna var rörelsekoordinationen vid monteringen, men även detta lyckades de klara av.
Nu återstår enbart för robotarna att få skruvarna på plats, men redan kan ju alltså denna banbrytande forskning bespara oss både slitet hår och höjda röster… 

Detta innebär således att AI-professorn Toby Walsh var något vilsen när han i fjol hävdade att det kommer dröja minst 100 år innan robotar kan klara av att montera ihop en IKEA-möbel. Detta förutspådde han i sin bok Android Dreams, där han även ställde sig tvivlande till huruvida AI-investeringar kommer att löna sig. Det visar sig ju dock att utvecklingen gått lite snabbare än han räknat med, så dessa tvivel tror vi utan tvekan är obefogade.

https://www.youtube.com/watch?v=O0nmyluOH90[:]

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook