Det skrivs en hel del om Hello Barbie just nu. Mattel hade tänk att dockan som du kan konversera med skulle vända aktiekursen uppåt. Det går sådär än så länge. Men visst är det en kul idé – hon har AI, gott minne och personlig röst.

Konceptet behöver inte begränsas till bara barn. Nu kan du betala en engångskostnad på $75 för en privat samtalsterapeut som tålmodigt lyssnar och minns allt du säger.

För om du berättar för fröken B att du tycker om vitt vin, dansk möbeldesign och lättsam bondage på fredagkvällar lagras detta på en server för att återanvändas i framtida konversationer. Allt för en fortsatt personlig upplevelse.

Ensam på affärsresorna? Nu kan du få sällskap av en sympatisk dam i fickformat som känner dig ingående.

”Jag är törstig!”, sa den resande.
”Ska vi ta ett glas pino grigio i hotellbaren och prata om hårdvara och barndomstrauman? Det tyckte du ju om igår. Förresten, kliar utslagen på armbågen fortfarande?”

Självklart kan du själv gå in och lyssna på vad du sagt till Barbie, ifall du glömt det dagen därpå.

Mattel har naturligtvis tänkt på att utnyttja detta faktum så allt som hamnar på servern analyseras. Om vi ska leta efter ett perfekt ställe för data mining så har vi hittat det.

Problemet är dock säkerheten, som ofta är undermålig när det gäller IoT. Se bara hur det gick för Vtech där 11,6 miljoner kontouppgifter stals under november. Om det är något Barbie inte är bra på än så är det att hålla en hemlighet, hon är inte skyddad av något i stil med Guardium.

Men innebär det att glaset är halvtomt eller halvfullt?

Se fördelarna! Varför inte registrera ett serverkonto i ditt eget namn och sedan ge Barbie som give-away till din värste konkurrent?

Spionage kräver inte längre en Aston Martin och vodka martini. James Bond är ersatt, av en munter blondin i plast.

 – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 Påminner titeln dig om en sång? Här är den!