Energinet – sol, vind och vatten med AI

agriculture alternative energy clouds countryside
Danska Energinet och IBM har samarbetat för att få fram en AI-lösning som hjälper till vid driften av landets energiförsörjning.

Danska Energinet ser ljust på framtiden. Målet är att 2030 stoltsera med 100% förnybar elkraft, mest ifrån med sol och vind. Redan idag hanterar man stora mängder förnybar el, ungefär hälften av allt som säljs kommer från vind.

Tillsammans med IBM har man tagit fram en lösning där man med kraften från AI har man få bättre kontroll och minska kostader med hjälp av AI. För att göra det möjligt använder man IBM Cloud Pak for Data och Watson Studio. I den lösningen samlar man in data kring driften och analyserar den med hjälp av AI.

Så här kan det se ut: Operatörerna når systemet från ett webbgränssnitt där de får hjälp med att svara på frågor som “Vad skulle hända om vi tog utrustning ur drift vid denna tidpunkt?” eller “Baserat på tidigare erfarenheter, vilka resurser riskerar att falera?” Svaret kommer direkt från Watson.

Det är ett stort smart steg framåt i beslutsstödet!

Idag ligger Energinets fokus på att utvärdera och planera underhåll men det finns många andra möjligheter. Man kan bedöma nätdrift, hitta flaskhalsar, göra prognoser och att öka kostnadseffektiviteten.

Energinet gör stora landvinningar genom att använda AI i sin verksamhet. Det påminner om att den som inte tar steget mot AI nu, sannolikt kommer vara tandlös inför konkurrenterna. Förutsättningarna med IBM Cloud Paks och Watson finns där för alla företag som vill.

Läs mer om det här

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook