En gubbe på taket

big data Data science ibm gpt chatbot

Det finns så mycket nätverk i Sverige idag, ändå når det inte ut till alla.

April 2015. I Sollefteå kommun klättrar 81-årig man upp på sitt tak för att få en vag mobilsignal. Han har mobiltelefonen ifall nöden är framme när han är ute. Den är alltså föga praktisk om han råkar bryta benet på någon annan plats än uppe på taket. Och sannolikheten är liten, såvitt jag vet brukar pensionärer föredra att hålla till på marken.

Det är positivt att bredbandsfrågan tas upp och hålls vid liv av IT-ministern eftersom det är en viktigt demokratifråga. Regeringen har nu som mål att 40% av befolkningen ska under 2015 få tillgång till 100Mbit/s och det låter ju bra. Men låt oss inte luras. Utvecklingen går som vanligt snabbare i storstadsregionerna. Det är lättare att uppgradera många när alla bor på samma plats.

I storstäderna badar vi redan i mer eller mindre nödvändig information. Vi tar för givet att ha konstant kontakt med Instagram, Facebook, kalendern, distansmötet och alla molntjänster.

Min kusin bor i gles bygd och konstaterar krasst att det är svårt att marknadsföra sig som egenföretagare när man i princip är isolerad från världen. Hennes bredband går upp och ner och mobilnätet svajar. Kontinuitet är bara ett ord hon sett i tryck.

Såsom icke lättuppgraderad får man alltså närma sig molntjänster på ett mera fysiskt plan, och det är inte alltid övervåningen kommer att räcka till. Kanske finns det fler i Sollefteå som gör som mannen i början av detta inlägg. Kommer det sluta med att glesbygdsbor häckar vid skorstenen för att få de senaste börsnyheterna, lite insta och jobbmejl?

För att driva på utvecklingen och utbyggnaden av fiber i landet krävs samarbete mellan många aktörer, det kommer att ta tid, men om trenden står sig är det nog bra om IT-ministern snabbar på utvecklingen annars kommer statistiken över fallna kvinnor och män att stiga.

Det är en märklig tid vi lever i. Nu håller vi i oss och hoppas att vi slipper se småföretagare och medlemmar av PRO följa med när måsungarna ska trilla ur boet.

2020 ska 90% av vår befolkning ha möjlighet till 100Mbit/s.

Lycka till IT-minister Mehmet Kaplan!

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook