Bild av Diego Bircher från Pixabay

Att elbilen är här för att stanna är ett faktum. Alla laddar om för att bemöta den ökande marknaden. Renault förutspår att 65% av deras tillverkning kommer vara elbilar 2025. Det säger något.

Men att köpa elbil är fortfarande dyrt. För att öka kundnöjdheten arbetar de på en ny plattform CMF-BEV som ska minska kostnaderna med en tredjedel. Därtill kommer utbytbara batterier, en 100kW drivlina och lånade komponenter från traditionella bilar. Man jobbar också på att ta fram mer effektiva batterier och att återvinna med en tredjedel till 2030 då 90% ska vara elbilstillverkning.

Allt det här låter ju bra, med detta ökar även behovet av nya smarta lösningar och mer användande av big data. För ska du hålla dig säker på vägen kommer din bil att analysera data i realtid, prata med andra bilar eller varför inte hålla koll på dig själv, du som kör.

Svenska företaget Tobii har köpt upp Phasya för att ta fram ett system som med hjälp av AI-baserad mjukvara håller koll på dina ögon och din hjärtfrekvens. På så sätt kan bilen avgöra om du är för trött eller distraherad.

Tobiis Driver Monitoring-system släpps i höst.