Digitala röster i Indiska valet – är Sverige på tur?

[:sv]

I dagsläget är det framför allt en politisk världshändelse som florerar i nyhetsmedier: Det sex veckor långa valet i Indien som tog avstamp förra torsdagen. Rösterna görs här via en läsplatta i vallokalen där du kan klicka på den partisymbol som du vill lägga din röst på. Smidigt kan en tycka. Valen i Indien har skett digitalt ända sedan slutet av 90-talet meddelar Sveriges Radio, däremot menar Forskning & Framsteg att här i Sverige litar vi inte tillräckligt mycket på digitala alternativ för att vi ska ta efter länder som bland annat Indien där det går att rösta digitalt.

En kan tänka sig att digitala röstningsalternativ hade effektiviserat valprocessen, inte minst i Indonesiens val som sätter igång på onsdag. 187 miljoner människor ska under en dag välja både president, parlamentsledamöter samt sina regionala och kommunala ledare på en valsedel som är över en halvmeter lång.” skriver Sveriges Radio.

Läs mer om valen i Indien och Indonesien

Forskning & Framsteg presenterar statistik från förra året där 67% svarat ja till digitala röstningsalternativ i Sverige. Regeringen sa däremot nej till alternativet, och menar att it-säkerhet är en bidragande faktor då mycket kan gå fel även när det sker digitalt. Men dessa problem borde väl gå att lösa? Genom att utesluta risken för bland annat bortglömda komponenter, stavfel och opassande algoritmer vid insamling av data går det att samla in korrekt information. IBM har kommit fram till en lösning för att minimera dessa risker gällande spreadsheets då forskning visat att hela 88% av alla spreadsheets har haft någon form av error.

[pdf-embedder url=”http://www.middlecon.se/wp-content/uploads/infographic2_2_sources2.pdf”]

Dessa lösningar på digitala röster inför ett val skulle bland annat kunna innebära att färre röster aldrig räknas på grund av borttappad post, som i Svenska riksdagsvalet 2018. Detta är bara ett exempel på hur system kan kompletteras med digitala alternativ likt IBMs lösning för spreadsheets. Vad dessa typer av lösningar kan bidra till har oändligt många svar. Kan det vara så att även vi i Sverige närmar oss digital röstning till nästa val?[:]

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook