Bård Hakkestad kommenterar – Datorer överskattar inte sin kompetens på samma sätt som människor

[:sv]

 

Den här bloggposten tillägnas Jenny Jägerfelds artikel om McArthur Wheeler, en mindre lyckad bankrånare som 1995 rånade två banker i Pittsburg. Dåden som – enligt honom iallafall – skulle vara idiotsäkra och göra Wheeler rik slutade istället med en arrest i sitt eget hem.

 

Wheeler, som blev arresterad i sitt hem samma kväll, var helt övertygad om att citronjuice i ansiktet skulle dölja hans identitet från övervakningskamerorna. Likt osynligt bläck på papper skulle citronjuice dölja hans ansikte, men Wheeler fick sin vision krossad av poliserna som visade honom övervakningsfilmen där hans syntes klart och tydligt.

 

“…En dator har inte på samma sätt någon förmåga att överskatta sin egen kompetens…”

 

Jägerfeld berättar i sin artikel om Dunning-Kruger-effekten, och menar att den beskriver McArthur Wheelers övertygelse om att citronjuice skulle vara den perfekta täckmanteln. Dunning-Kruger-effekten beskrivs vara då mindre kompetenta personer överskattar sin förmåga, och får någon form av hybris som övertygar dem att de presterat bättre än de i själva verket gjort.

 

 

Jägerfeld skriver också att detta inte är ovanligt, och menar att det är något alla människor gör. Trots det att vissa är experter inom vissa ämnen så kan andra ämnen vara helt okända, men det är faktumet att vi ibland överskattar vår förmåga i dessa ämnen som är Dunning-Kruger-effekten.

 

Att överskatta sin kompetens som människor gör är något som Middlecons CMO, Bård Hakkestad, säger inte drabbar datorer.   

 

Se Bård kommentera Jenny Jägerfelds artikel nedan:   

 

 [:]

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook