BIld av Johnnie Shannon från Pixabay

Forskningen kring AI och machine learning går snabbt framåt. DeepMind lanserar nu PonderNet, en algoritm som gör att AI motorn vet när den ska utforska lösningar på ett problem och när den ska lägga av. Den funderar alltså helt på egen hand. Det är något nytt!

Programmet, som beskrivs av Andrea Banino, Jan Balaguer och Charles Blundell, befinner sig i en intressant skärningspunkt mellan neural nätverksdesign och datoroptimering.

Det fiffiga med detta är att algoritmen anpassar hur mycket beräkning som ska genomföras baserat på komplexiteten i problemet det ska lösa. Det gör att du inte behöver slösa resurser på en beräkning som tas om och om igen.

Istället lär den sig själv hur många beräkningssteg som krävs för att uppnå en kompromiss mellan effektivitet och noggrannhet. AI blir smartare och kan fatta adekvata beslut längs vägen. I alla fall om man tror på forskarna.

Den nya algoritmen gör att AI blir både resurssnål och snabbare och kräver mindre beräkningar. PonderNet sattes på prov med en komplex testfråga och resonerade sig fram till resultatet utan problem. Det här är bara början. Nu är frågan vad som utvecklas härnäst inom ramen för neurala designer.

Läs mer om PonderNet här