AI kan hittar affärsvärde i Vasaloppets gamla data

Vasaloppets ledning använde IBM Watson för att hitta guldklimpar ur sitt arkiv. Den här tekniken gynnar även företag som försöker hitta insikter i sitt ostrukturerade data.

Sitter du med gammalt data som inte används? Då har du tur. Det kan fortfarande finnas guldkantat värde i det. Men hur ska man göra för att hitta det?

Johan Rodin från IBM satt i ett möte med Vasaloppets ledningsgrupp med en idé. Varför inte försöka hitta intressant kuriosa om loppet ur gamla källor! Ett spännande projekt startades upp där man med IBM Watson Discovery sökte genom ett flertal gamla källor och publikt arkiv.

En av stötestenarna var att mycket av det scannade materialet var för grumligt för att tolkas direkt. Här trodde de att de kört fast, ända tills de hittade open source verktyget tesseract-ocr som kunde lyfta ut texten så att den blev sökbar. Nu kunde man köra applikationen och få resultat som sedan kan användas av slutkunden.

Det här är ett av många exempel på hur man med IBM Watson kan ta fram nytt värde ur gammalt data. Johan skrev en jättebra artikel om hur de arbetade med AI, hur processen gick till och insikterna efteråt. Jag kan verkligen rekommendera den!

Artikel på LinkedIn

Vill du också hitta värde i ditt ostrukturerade data? Läs mer om hur Johan hjälpte Vasaloppets ledning att hitta guld.

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook