Idag, den 8:e mars firar en del av världen Internationella kvinnodagen. Men, det finns ett till datum som kan vara ännu viktigare, nämligen den 11 februari, International Women and Girls in Science Day. Denna dag uppmärksammas av FNs Sustainable Development Group, för att lyfta vikten av lika tillgång och deltagande i vetenskap för kvinnor och flickor. 

För att belysa detta reser FNs Sustainable Development Group till Uzbekistan för att träffa tre unga kvinnor som nyligen deltagit i programmet Technovation Girls Uzbekistan. Detta är det största tekniska programmet för flickor och kvinnor i landet där deltagarna tillämpar sina färdigheter för att utveckla lösningar på verkliga problem genom teknik. 

Programmet är en global ideell organisation för teknisk utbildning som ger kvinnor och flickor möjlighet att bli tekniska entreprenörer och ledare och stöds av FN- organ inklusive IOM, UNFPA, UNICEF, UNDP, UNAIDS och andra partnerorganisationer i Uzbekistan.

Läs om dessa unga kvinnors tankar om teknik och deras planer här: https://unsdg.un.org/latest/stories/big-wins-start-small-steps-inspiring-girls-uzbekistan-become-tech-leaders