Vad är ILMT och vem behöver bry sig?

Tidigare var det mest stora kunder som fick genomgå en revision, numera ser vi att det gäller även mindre kunder med bara ett ett fåtal produkter. Med ILMT avgörs om man följer gällande licensregler och samtidigt genereras en rapport som krävs vid en licens audit från IBM. Vill du göra det på egen hand kommer här några handfasta tips.

ILMT står för “IBM License Metric Tool” och används för att mäta förbrukningen av PVU för IBM programvara. Med ILMT avgörs alltså om man följer gällande licensregler och samtidigt genereras en rapport som krävs vid en licens audit från IBM.

IBM har en av marknadens mest generösa regler för licensberäkningar i virtuella miljöer vilket gör att man kan sätta upp väldigt kostnadseffektiva it-miljöer. Men om du vill dra nytta av den här möjligheten så kräver IBM att du använder ILMT. Detta är ett krav i alla virtuella miljöer med några få undantag.

Faktum är att om man  har mer än 1000 anställda, kör virtualiserat, molnbaserat eller outsourcat, måste man använda ILMT enligt IBMs licensregler. Att inte göra det på ett korrekt sätt kan bli en dyr erfarenhet.

 

Alla kan råka ut för en SLR*!

I medeltal så råkar företag med mer än 500 anställda ut för fyra audits per år. De allra största har mellan 10 och 15 audits per år. 

Tidigare var det mest stora kunder som fick genomgå en revision, numera ser vi att det gäller även mindre kunder med bara ett ett fåtal produkter.

De flesta har någon gång hört allt detta men det är ett område som många missköter. Inte minst
för att det kan vara svårt att hitta eldsjälar som brinner för licenshantering.

*) Software License Review

 

Vad innebär då ILMT rent praktiskt?

Att hantera ILMT består lite förenklat av att installera och konfigurera produkten, samt att sedan sammankoppla licensinnehav och programvara, så kallad bundling.

Det kan vara krångligt! Om man nu inte vill eller kan göra detta själv finns hjälp att få. Eftersom vi på Middlecon jobbar både med licens och konsulting ger det oss en unik position att hjälpa till med ILMT. Normalt sett kan man det ena men inte det andra, vi på Middlecon har experter på båda områdena.

Vi gör både grundinstallationen och tillhandahåller en supportfunktion, där vi tar hand om allt, med kvartalsrapporter, uppdaterar programvarutabell och PVU tabell, ser till att rätt portar öppnas för administratörer, klienter och ILMT, installerar senaste fixpackar, kollar serverstatus map minne, CPU och disk, registrerar felärenden och bundlar programvara med licens.

 

När du vill gå igenom dina licenser på egen hand

Om man ändå väljer att göra detta själv, är det några saker att tänka på:

  • Läs licensreglerna! Verkligen läs dom! Det är inte stor mening att köra ILMT om man inte förstår reglerna och sätter upp det rätt.
  • Rapporten ska tas ut en gång i kvartalet, spar därefter rapporten 24 månader men inte längre.
  • Har något ändrats måste bundlingen göras om. Det är ju uppenbart om man köpt till ny programvara men det gäller även om man flyttat till nya servrar eller om man uppdaterat programvaran, eftersom nya licensregler kan gälla då. Det kan faktiskt vara så lurigt att det ändrats om man bara lägger på en fixpack…
    Vi rekommenderar att man alltid gör en översyn i samband med att rapporten tas ut.

Tveka inte att kontakta oss för mer information. Ha kul med dina licenser och ILMT nu!

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook