ILMT står för “IBM License Metric Tool” och används för att mäta förbrukningen av PVU för IBM programvara. Med ILMT avgörs alltså om man följer gällande licensregler och samtidigt genereras en rapport som krävs vid en licens audit från IBM.

IBM har en av marknadens mest generösa regler för licensberäkningar i virtuella miljöer vilket gör att man kan sätta upp väldigt kostnadseffektiva it-miljöer. Men om du vill dra nytta av den här möjligheten så kräver IBM att du använder ILMT. Detta är ett krav i alla virtuella miljöer med några få undantag.

Faktum är att om man  har mer än 1000 anställda, kör virtualiserat, molnbaserat eller outsourcat, måste man använda ILMT enligt IBMs licensregler. Att inte göra det på ett korrekt sätt kan bli en dyr erfarenhet.

 

Alla kan råka ut för en SLR*!

I medeltal så råkar företag med mer än 500 anställda ut för fyra audits per år. De allra största har mellan 10 och 15 audits per år. 

Tidigare var det mest stora kunder som fick genomgå en revision, numera ser vi att det gäller även mindre kunder med bara ett ett fåtal produkter.

De flesta har någon gång hört allt detta men det är ett område som många missköter. Inte minst
för att det kan vara svårt att hitta eldsjälar som brinner för licenshantering.

*) Software License Review

 

Vad innebär då ILMT rent praktiskt?

Att hantera ILMT består lite förenklat av att installera och konfigurera produkten, samt att sedan sammankoppla licensinnehav och programvara, så kallad bundling.

Det kan vara krångligt! Om man nu inte vill eller kan göra detta själv finns hjälp att få. Eftersom vi på Middlecon jobbar både med licens och konsulting ger det oss en unik position att hjälpa till med ILMT. Normalt sett kan man det ena men inte det andra, vi på Middlecon har experter på båda områdena.

Vi gör både grundinstallationen och tillhandahåller en supportfunktion, där vi tar hand om allt, med kvartalsrapporter, uppdaterar programvarutabell och PVU tabell, ser till att rätt portar öppnas för administratörer, klienter och ILMT, installerar senaste fixpackar, kollar serverstatus map minne, CPU och disk, registrerar felärenden och bundlar programvara med licens.

 

När du vill gå igenom dina licenser på egen hand

Om man ändå väljer att göra detta själv, är det några saker att tänka på:

Tveka inte att kontakta oss för mer information. Ha kul med dina licenser och ILMT nu!