Varje sommar finns det alltid lite extra tid så möjligheten att lära sig något nytt är stor.

Själv satte jag mig ner på en norsk fjälltopp för att lyssna på radion. Just då sändes ett program om vädret. Det var faktiskt intressant, för innan programmet uppfattade jag mest vädret som sol, regn och temperatur.

Det jag lärde mig var att väder är så mycket mer komplicerat än vad man tror. Moln kan vara höga, medelhöga och låga i sin höjd, och hur vi uppfattar vädret i stort beror just på höjden av molnen.

Moln klassificeras med hjälp av ett latinskt “Linnean” system baserat på släkten, arter, och sorter. Detta utvecklades ursprungligen av Luke Howard, en amerikansk amatörmeteorolog och kväkare under 1802.

Det moderna klassificeringssystemet bygger på Howards system och beskrivs i International Cloud Atlas, publicerad av Meteorologiska världsorganisationen sedan 1896. Förutom att standardisera släktet-Art-systemet, WMO klassificeras också moln av höjd och delade troposfären i 3 nivåer:

Lågnivå moln: < 6 500 ft.
Medelhöga moln: 6 500 till 23 000 ft.
Höga moln: 16 500 till 45 000 ft.

Allt detta var helt okänt för mig, fastän jag ju alltid befinner mig i någon sorts väder!

Nu uppmanar jag dig att lära dig mer om dina data och att låsa upp alla värden av dina data. Vem vet vad du hittar?

 

This article is available in English here