Blockkedjan leder till din tallrik?

Nu skriver alla om Blockchain. Att det ska revolutionera. Att det är säkert och smidigt. Ok, men hur då? Låt oss titta lite närmare på HUR man skulle kunna använda Blockchain för allas bästa.

För att göra detta exempel tydligt tänkte jag berätta om något vi inte klarar oss utan: Maten.

Tillåt mig börja med otrevlig statistik från WHO om hur mathygienen påverkar oss människor

600 miljoner/år blir sjuka – 420 000 personer dör

… och utvecklingen avstannar inte. Tvärt om, den ökar.

Det är fredag och du äter en smaskig hummer. Har du tänkt på hur många transportbyten den genomgått? Bara en sådan sak som för hög eller låg temperatur kan påverka kvaliteten avsevärt, för att inte tala om risken för angrepp av parasiter, baciller och annat hemskt.

Faktum är att mellan jord och bord passerar all mat en rad mellanhänder. Genom att säkra en produkts kvalité steg för steg, med datakontroller och godkännanden, skulle vi garanterat förbättra säkerheten. En del data måste matas in för hand, men annat kan samlas in automatiskt med IoT, exempelvis via sensorer som fortlöpande mäter av en produkts temperatur.

Så när blir detta görbart? Lyckligtvis är svaret: Nu.

Walmart, IBM och Tsinghua University i Kina är redan igång med en blockkedja i syfte att digitalt lagra och spåra ursprungsdata, produktion- & tillverkningsdata, förvaringstemperaturer och utgångsdatum på varunivå.

Om fler företag hoppar på trenden med Blockchain kommer långt fler slippa möta en E-koli bakterie i onödan. Det ser vi som en delikat fredagsnyhet.

 

Läs mer i Forbes där Bridget van Kralingen, IBM, skriver om utvecklingen

Eller se denna korta intervju om hur man kan arbeta med blockchain som företagare.

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook