Saltmätargatan 8A, 113 59 Stockholm

+46 (0) 8 410 55 700 info@middlecon.se

Blockchain på riktigt – enligt IBMs pressrelease

Blockchain har under längre tid verkat mest vara i det konceptuella stadiet. Men håll i hatten, idag släpptes nyheten att IBM tillsammans med sju europeiska storbanker, varav Deutche Bank är en, nu påbörjat en blockchain för internationell handel som riktar sig mot små och mellanstora bolag.

Det här kommer vara ett av de första reella projekten inom den traditionella finansiella sektorn.

Jag förtydligar: Denna gång är det inget försöksprojekt, blockchain ska användas i verkligheten.

Utvecklingen sker ovanpå Hyperledger och ambitionen är att ge bankerna ett verktyg för att strömlinjeforma sina verksamheter och göra dem effektivare och billigare att driva.

Wiebe Draijer på Rabobank ser exempelvis fram emot hur säljarna snart automatiskt får betalt i samma ögonblick som varorna ankommit till köparen.

En sådan leverans skulle exempelvis kunna bekräftas med exempelvis sensorer, GPS koordinater eller liknande. Ingen behöver rapportera något, trycka på knappar eller liknande. All infrastruktur och administration sköts via blockchain.

Bankernas arbete förenklas till hantering av själva betalningen, inget annat.

Till slut hoppas Weibe Draijer att även betalningen kommer skötas via blockchain, men detta ligger i framtiden när blockchain mognat och är redo för större applikationer.

Det mest spännande är ändå att blockchaintekniken nu bedöms vara mogen nog att ta sig bortanför Bitcoin och Etherum. Det har länge varit dags för en gamechanger, och här står äntligen en ny spelare på de gamla jättarnas planhalva.

Läs pressreleasen här

De sju bankerna är Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Rabobank, Societe Generale och Unicredit.