Gick in på ett stort svensk forum idag och kollade lite i en av trådarna och det var mycket tydligt vart Lexbase information hade hamnat. Som en användare skrev:

 

Hej alla,


Jag gjorde ett litet skript som läste av de 10000 vanligaste efternamnen från allt om föräldrar och krossmatchade detta med Lexbase. Tyvärr började Lexbase få prestandaproblem när jag nästan hade checkat klart så det blev bara 9939 efternamn.


Resultatet finns att ladda ner här:xxxx

 

Du får leta upp länken själv om du vill ha filen.

 

För Lexbase varumärke betyder ju detta slutet för deras verksamhet, och bolaget kommer nog försvinna inom kort.

 

Jag tycker att det nu är dags för svenska företag att ta denna diskussion på allvar. Det är kostsamt att skydda sitt data, och idag är det många som duckar för frågan, och hoppas att hackers väljer ett annat företag.

 

Det är ju märkligt att företag inte löser detta eftersom det finns så bra verktyg på marknaden. Uppenbart är det billigare för företag att ha intrång lite då och då än det är att lösa problemet. Det är väl upp till oss konsumenter att kräva en ”krav-märkning” av säkerheten på företag snart, så att vi slipper finnas där ute.

 

Vad skulle hända med ditt företag om det blev ett lika omfattande intråg?

 

Under senaste året har incidenter som medfört förlust, stöld eller publicering av personlig information ökat med 38%. Lexbase är ju bara det senaste uppmärksammade fallet.

 

Vill du veta mer kan du läsa senaste rapporten från IBM X-Force Trend and Risk Report

 

Bård Hakkestad

@B38050123