3 (sansade) Big data trender 2018

När ett nytt år startar publiceras många fantastiska trendanalyser. Vi tittade på de sansade som inte handlar om att AI tar över världen. De här kan till och med slå in.

2018 kommer inte bli året då mängden data minskade. Vi fortsätter bygga upp fantastiska volymer av data om allsköns saker, inte minst sedan IoT sensorerna 2017 blev fler än hela mänskligheten.

Med en lavinartad tillväxt av data finns enorma möjligheter att sålla ut oväntade insikter i analyserna. Samtidigt får man minnas att när kvantiteten ökar brukar kvaliteten dala.

Så…. Håller vi på att gå in väggen (eller i alla fall slå i stortån i servern)?

Jag säger nej. De stora aktörerna ger trendanalyster i måttfullhetens tecken. Här är ett urval.

3 sansade tendenser inför 2018

  1. Ordning och reda med mera kvalitetskontroll

Governance blir allt mera viktigt. Antalet IoT sensorer nu är större än antalet människor på jorden. Det innebär att mängden data ökar och ökar. Borta är dagarna där ett företag skapade, ägde och bestämde syntaxen för allt data. Nu kommer det från alla håll och kan innebära att system måste klara många olika format samtidigt, helst utan att tappa prestanda.

Dessutom behöver företag som arbetar med dataanalys hålla jämna steg med utbudet på ett mer genomtänkt sätt. När källorna har sitt ursprung utanför brandväggen, kan du då vara säker på att all sensordata är intakt? Det blir allt viktigare att fortlöpande säkerställa ens datas korrekthet. [källa:Hortonworks] 

  1. Molnet får ett uppsving

I USA förväntas 50% av företagen att ställa om till en cloud-first-strategi. Samtidigt som vi år efter år hört att allt ska migreras upp i molnet är min erfarenhet att det hittills ofta har slutat med en hybrid lösning.

Jag förespråkar dock inte att man ska hålla allt på backen. Dataanalys och utveckling kan passa oerhört bra i molnlösningar. Inte minst eftersom man kan ta kontroll över sina kostnader och i en tid då utveckling måste ske i snabbare takt krävs det att man ökar flexibiliteten. [källa:Forrester]

  1. Dataingenjören blir superhet

Det har skett en 13%-ökning på Indeed.com när det gäller dataingenjörer. Jämför det med att ökningen för Data Scientist ligger på futtiga 1%. Vi går in i en era där kunskap kring big data är avhängigt för ett företags utvecklingspotential. Det behövs mer än bara analytiker. Det krävs nytänkande! Därför kommer ingenjörernas utmaning bli att hitta innovativa möjligheter som ger analytikerna ännu bättre förutsättningar att hitta insikter. [källa:Forbes] 

Det känns som att många av de trender som man hittar inför 2018 trender cirkulerar kring en och samma sak: Fördjupning. Det blir ett spännande år när vi alla ska skapa ordning och reda samtidigt som det är vitalt att vi inte tappar gnistan och uppfinningsrikedomen.

Även om AI, Machine Learning, IoT och Cognitive computing alltjämt är heta potatisar så är det ändå den högst mänskliga känslan av pionjärsskap som ligger i botten för all utveckling.

Vi blir inte arbetslösa i år heller!

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook