Vasaloppet som AI-projekt

Johan Rodin har arbetat tillsammans med Vasaloppet för att hitta historiska guldkorn med hjälp av AI.

BIld av S. Hermann & F. Richter från Pixabay

2022 fyller Vasaloppet 100 år, och det måste firas. I hundra år har det publicerat enorma mängder information om loppet, i tidningar, tv och i andra media. Hur ska man hitta skatterna bland all denna information?

IBMs Johan Rodin har arbetat tillsammans med Vasaloppet för att få fram spännande data ur arkiven med hjälp av AI. Naturligtvis har IBM Watson fått stå för grovjobbet. En ny spännande möjlighet ligger nu öppen eftersom man kan tolka textmaterial på svenska. Plötsligt stod dörren öppen för en helt ny värld av analys när KB öppnade dörrarna till sina arkiv.

En utmaning var förstås att text från förr är inscannad och inte alltid med den högsta upplösningen. Med hjälp av verktyget tesseract-ocr lyckades man att få de grumligaste bilderna tydliga nog för att analyseras. En hel del av materialet är skrivet på äldre svenska vilket naturligtvis blev en utmaning för Watson. Men man gick i hamn och nu har Vasaloppet fått en enorm skattkista att plocka historiska fakta från.

Hur kan man nu översätta den här lösningen till affärsnytta? Vi intervjuade Johan för att se hur han ser på AI. Det blev en spännande intervju om både nuet och hur företag ska tänka inför framtiden.

Du kan läsa hela Johans artikel här

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook