Vad är FinOps?


Molntjänster har revolutionerat IT-branschen och erbjuder en mängd fördelar för företag. Men molnkostnader är oförutsägbara och kan bli en oväntad utgift om de inte hanteras på rätt sätt. I det här blogginlägget undersöker vi vad FinOps är och hur det kan hjälpa dig att hantera dina molnkostnader mer effektivt.

Vad är FinOps?

FinOps är en arbetsmetod och företagskultur där man jobbar med att få ihop samarbetet mellan finans, utvecklare, IT och affärsenheter för att optimera kostnader, prestanda och ny innovation i molnet. Syftet med FinOps är att ge företag ett ramverk för att optimera molnkostnader och affärsvärdet.

Kolla in den här videon av FinOps Foundation som tydligt förklarar vad FinOps är.

FinOps Foundation – en ideell organisation

FinOps Foundation är en ideell organisation med huvudmål är att främja kompetensutveckling och best practice för ekonomistyrning inom molnet. Med över 16 000 medlemmar från mer än 5 000 företag fungerar FinOps Foundation som en global gemenskap och erbjuder olika resurser, utbildnings- och certifieringsprogram för att hjälpa organisationer och yrkesverksamma att optimera sina molnkostnader.

FinOps ramverk

FinOps Framework från FinOps Foundation är en samling av metoder och principer för att skapa en FinOps-kultur. Här ingår de grundläggande delarna:

 • Principerna som vägleder FinOps-insatser.
 • De olika intressenter (eller personas) som bör engageras.
 • Den livscykel som iterationen genomförs inom.
 • De funktioner som implementeras med intressenter genom hela livscykeln.
 • Mognadsmodellen som används för att mäta tillväxt över tid.


Innan du dyker in i FinOps är det viktigt att förstå de grundläggande principerna som bör vägleda arbetet.

FinOps 6 principer

FinOps har sex grundprinciper som vägleder arbetet för att skapa en strukturerad och effektiv metodik. Dessa principer har skapats av medlemmar i FinOps Foundation och finslipats genom deras erfarenheter och insikter. Principerna är inte rangordnade och bör ses som en helhet.

 • Team måste samarbeta: Teams som normalt sett kanske inte arbetar nära varandra (tex finans, utvecklare, IT och affärsenheter) skapar ett gemensamt fokus på kostnadseffektivitet, processer och kostnadsbeslut.
 • Beslut styrs av affärsvärde: Balansera kostnadsbeslut med affärsfördelar, inklusive kvalitet, hastighet och företags kapacitet. Besluten bör vara i linje med molnets affärsvärde.
 • Delat ansvarstagande: Decentralisera beslut om användning och optimering av molnresurser. Alla tekniska team måste börja överväga kostnader tillsammans med drifttid och prestanda.
 • FinOps-rapportering bör vara tillgängliga och komma i rätt tid: Tillhandahåll tydlig användnings- och kostnadsdata snabbt och till rätt personer. Det möjliggör snabbare beslut och prognoser.
 • Ett centraliserat FinOps-team: Centralisera hanteringen av FinOps-metoder för konsekvens- och automatiseringsförhandlingar. Det centraliserade teamet skapar enhetlighet och effektivitet.
 • Dra nytta av molnets modell för variabla kostnader genom kontinuerliga små justeringar i molnanvändning och optimering. Detta möjliggör flexibilitet och kostnadseffektivitet.

Dessa principer är utformade för att skapa ett ramverk där IT, finans och affärsteam kan samarbeta, ta gemensamt ansvar och fatta beslut som är både kostnadseffektiva och affärsdrivna inom molnmiljöer. 

FinOps-tjänster

Det finns en rad olika FinOps-tjänster och verktyg tillgängliga från leverantörer som Google Cloud, Microsoft Azure och IBM Cloud Pak for Data. Dessa tjänster kan hjälpa företag att automatisera FinOps-processer, få insikter i molnkostnader och optimera resurser. 

FinOps Foundation Models hemsida finns bra material för att lära dig mer om FinOps!

Behöver du hjälp med att komma igång med FinOps?

Middlecons konsulter kan hjälpa dig med strategisk rådgivning för att kickstarta din FinOps-resa. Vi börjar med att utvärdera din nuvarande molnmiljö och identifiera förbättringsområden. Därefter skapar vi en skräddarsydd FinOps-strategi och stöttar dig i att implementera FinOps arbetsmetoder och kultur. Vi erbjuder också utbildning och support för att öka kompetensen inom FinOps-principer och best practice för din personal.

Kontakta oss på Middlecon och ta reda på hur FinOps kan förbättra din molnstrategi!

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook