Intervju med Erik Wallin- Kompetensbristen inom IT-säkerhet ställer krav på nya utbildningsinsatser. 

Cyberattacker har ökat markant i Sverige de senaste åren. Med digitaliseringen är det allt fler tjänster och produkter som erbjuds digitalt, men det har även gjort företag och verksamheter mer sårbara. I sin senaste kompetensrapport estimerar TechSverige att det behövs 900 nyexaminerade personer av IT-säkerhetskompetens varje år, en uppskattning som förväntas att öka. I dagsläget är Sverige inte i närheten av att möta den efterfrågan. KYH Yrkeshögskola arbetar idag aktivt för nya utbildningar och en mer effektiv kompetensförsörjning inom IT-säkerhet.

KYH arbetar för att starta en helt ny utbildning inom IT-säkerhet 

Kompetensbristen inom svensk IT-säkerhet är större än någonsin. I Sverige finns ett högt tekniskt kunnande men inte i tillräcklig mängd för att möta behovet. KYH Yrkeshögskola samverkar med tät dialog med ett flertal av Sveriges ledande IT-säkerhetsbolag i framställning av en ny yh-utbildning kallad IT-säkerhetsanalytiker SOC (Security Operations Center), och söker nu att utvidga sitt kontaktnätverk ytterligare inom branschen.

Utbildningen är anpassad för att ge studerande så starka förutsättningar som möjligt att direkt gå in i rollen som IT-säkerhetsanalytiker i en SOC. Som IT-säkerhetsanalytiker får du arbeta med att analysera, hantera och kategorisera säkerhetsincidenter, övervaka larm och analysera rapporter ur logghanteringssystem. Det är en ansvarstagande roll med extremt goda utvecklingsmöjligheter, och är en väldigt god instegsroll för människor intresserade av IT-säkerhetsbranschen.

Samverkan med arbetslivet är viktigare än någonsin

Nya utbildningar inom yrkeshögskolan måste ansökas till MYH, myndigheten för yrkeshögskolan. Med att expansionen inom yrkeshögskolan har avstannat blir det allt svårare att starta nya utbildningar. Utbildningen har bemött ett fantastiskt engagemang från arbetslivet, då en motsvarande utbildning av samma inriktning mot SOC saknas helt i dagsläget. Men för att utbildningen ska beviljas att starta behövs ytterligare samverkan.

För samverkan och mer information gällande KYH utbildningssatsning av IT- säkerhetsanalytiker SOC är ni välkomna att direkt ta kontakt med affärsutvecklare Erik Wallin via erik.wallin@kyh.se.

KYH är en av Sveriges ledande yrkeshögskolor och utbildar inom IT, samhällsbyggnad och ekonomi över hela landet. För redan pågående utbildningar är KYHs antagning just nu öppen för höstens utbildningsstarter. Mer information gällande antagning och befintliga utbildningar hittas via KYHs hemsida kyh.se.

Se intervjun på Youtube

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook