Dataintegritet på djupet kan rädda Östersjön

I flera år har kändisar, forskare och miljöaktivister påpekat att Östersjön dör ut. Hur kommer det sig att trenden inte vänder? Bland orsakerna döljer sig en slamkrypare i form av skevt data.

Allt ska gå snabbare, därför analyserar alla företag stora mängder data, gärna med AI, för snabba insikter och slutsatser innan konkurrenterna hittar desamma. Det är lätt att bli fartblind och endast titta på vad som händer i analysprocessen. Alla vet ju att ens data måste vara rätt från början. Det är det väl!? Men ibland händer det, man slarvar och får knät fyllt av skevt data och det kan ha förödande konsekvenser. 

Det finns bra metoder för att hålla data friskt. Varför inte titta närmare på fördelarna och nyheterna kring Cloudera navigator och IBM data govenance/ InfoSphere?

 

När det kommer till praktiska exmpel kan vi se på sillen. Vår traditionella storhelgsfisk är idag ett bra exempel på hur dåligt data kan få fruktansvärda konsekvenser.

Kaliber gjorde nyligen ett reportage om problemet med fisk och felaktigt data.

För att beräkna fiskekvoterna inför nästa år utgår man ifrån hur mycket som har fiskats tidigare för att uppskatta hur stort beståndet är. Data kommer direkt från fiskebåtarna och deras redovisning har visat sig vara allmänt uppskattade och ibland skönmålande.

Varför? Sill simmar djupare och är svårare att fånga, men ger bättre betalt. Skarpsillen är lättare att få i nätet och finns i större mängd. Självklart vill skepparen redovisa lite mera sill.

Resultatet har blivit att fiskekvoterna höjs upp över sillens väl och ve och alla får lite mera betalt.

 

Allt handlar om förtjänst, men med en ohygglig risk i det långa loppet som följd: Ingen sill till julbordet!

Oavsett om du är analytiker, fiskare eller forskare måste du tänka på, inte bara hur pass bra ditt data mår mitt i processen, utan även innan du ens läser in den till analys.

Om en sill simmar genom din data lake, kommer den då sluta som en sill eller skarpsill?

Alla stora kloka företag och organisationer lägger tid på bättre governance. För dig som vill hålla din verksamhet långt ifrån den problematik som fiskerinäringen står inför har kan det vara bra att titta på alternativ för governance.

 

 

Senaste blogginläggen

KONTAKT

Kontakta oss!

Vi ser fram emot att höra från dig och svara på eventuella frågor du kan ha. Vårt team av experter inom datahantering är redo att hjälpa dig att maximera ditt företags potential. Tveka inte att kontakta oss för att ta reda på mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig. Fyll i nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Dela detta

Twitter
LinkedIn
Facebook